Продажбата на приготвена храна от павилиони и магазини, както и доставките

...
Продажбата на приготвена храна от павилиони и магазини, както и доставките
Коментари Харесай

Храната за вкъщи, поръчана от ресторант, остава с 20% ДДС

Продажбата на приготвена храна от павилиони и магазини, както и доставките до у дома на ястия, поръчани от заведения за хранене, остават с досегашния 20% Данък добавена стойност. Без смяна остава налогът и за продуктите от вендинг автоматите.

От 1 юли с по-ниската ставка от 9% Данък добавена стойност ще бъде единствено храната, която се употребява на място в заведения за публично хранене.

Това прецизират от Националната организация по приходите и твърдят, че до края на седмицата ще излязат с инструкции по какъв начин ще се ползва новия данък от 9%. " От него към този момент ще се възползват освен хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително електронни издания, както и търговците на бебешки храни и пелени ", напомня приходната организация.

И в случай че бебешките артикули са изчерпателно изброени в новия Закон за Данък добавена стойност, то за ресторантьорските услуги и книгите висят огромно количество неясноти, които би трябвало да се осветлят в предстоящото напътствие.

Така да вземем за пример към момента не е ясно дали, в случай че заведението няма сервитьори, ще може да продава храна с понижен Данък добавена стойност. " Данъчната ставка е понижена и за ресторантьори, които оферират храна и надлежно обслужване за консумация на място ", се споделя в оповестено през днешния ден прессъобщение на Национална агенция за приходите. От което се подразбира, че заведения на самообслужване не би трябвало да се възползва от понижената ставка, защото няма  " съответното обслужване ".

От НАП уточняват, че и зоните за хранене в комерсиалните центрове ще са с 9% Данък добавена стойност, като изискване за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за у дома. Тук поражда въпросът по какъв начин ще се действа в обстановка, в която клиентът не успее да изконсумира поръчаната на място порция, и пожелае да му я опаковат за у дома. По коя ставка ще заплати сметката - с 9 или 20%? И дали заведенията за хранене би трябвало да имат две менюта с разнообразни цени - за консумация на място и за доставка на храна по домовете?

Без отговор е и въпросът по какъв начин ще полза румсървисът в хотелите. 

Както уточни economix.bg: Практиката ще роди още въпроси. Например: кафетерия, баничарница или закусвалня с маси на самообслужване, ситуирани вътре в помещението, попада ли в обсега на понижената ставка (няма подпомагаща услуга, с изключение на забърсването на масите). А в случай че масите са отвън помещението? Трябва ли продавачката на баници да следи кой клиент ще ги употребява в баничарницата и кой си ги прибира за у дома?

Възникнат въпроси и за ведомствени, учебни и болнични бюфети, открити щандове, ситуирани на летища и други

За бирата, виното и спиртните напитки е ясно - те остават на досегашния данъчен режим, т.е. с 20% Данък добавена стойност. При разискването на законовите промени в бюджетната комисия представителите на ресторантьорския бизнес останаха мощно разочаровани от изключването на бирата и виното от по-ниската ставка. И признаха:  " Не сме се разбирали по този начин с премиера ".

В закона не се изписва категорично с какъв брой се полза кафето, чаят и безалкохолните питиета, в това число и водата, по тази причина доста от притежателите на заведения все още не са наясно по какъв начин ще работят след 1 юли. В закона обаче бе вкаран в последния миг текст, съгласно който под " храна " се схваща дефиницията от еврорегламент  № 178/2002, в която се включват и безалколните питиета. Все отново счетоводители се чудят, по какъв начин ще се таксува един коктейл, в който има и алкохол, и безалкохолни питиета.

За кетъринг услугите Национална агенция за приходите на този стадий само прецизира, че с цел да се употребяват с 9% Данък добавена стойност, би трябвало наложително доставката за храна да е съпроводена от други услуги , като нареждане, декорация, доставка на маси, столове, посуда и друго съоръжение, както и сервиране.

Както писа " Сега " финансовото министерство реши да си спести писането на устав за използване на измененията в закона за Данък добавена стойност, тъй като няма време до крайния период - 1 юли. Не е ясно обаче дали единствено с инструкции ще може да се вкара безпроблемно новата данъчна ставка за трите кагории артикули и услуги. Правилникът към Закона за Данък добавена стойност би трябвало да се опише и документите за доказване на основанията за използване на понижена ставка - освен за ресторантьорските услуги, само че също по този начин и за книгите.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР